Skip to Content

Energiatehokkuuden parantamisella taloyhtiö voi saada helpommin lainaa

Moni taloyhtiö pohtii, mistä saada rahat tarvittaviin korjauksiin. Energiatehokkuuden parantaminen korjaushankkeen yhteydessä voi parantaa taloyhtiön mahdollisuuksia saada rahoitusta vaikkapa putkiremontille. Uudet rahoitusvaihtoehdot eivät ole vielä tuttuja kaikille lainanhakijoille, tiedot ilmenevät Isännöintiliiton Energiabarometrista 2024.

Taloyhtiöiden energiatehokkuutta ja päästöttömyyttä parantaville hankkeille on nykyisin saatavilla pankeista niin sanottua vihreää taloyhtiölainaa sekä EIR-takausta*, mutta nämä vaihtoehdot ovat vielä huonosti tunnettuja. Asiaa sekoittaa myös se, että osa pankeista tarjoaa EIR-takauksia ensisijaisesti vain yrityksille.

EIR-takaukset on saatavilla pankkien kautta ja ne ovat osa EU-Invest lainantakausohjelmaa, tarkoituksena on vauhdittaa muun muassa taloyhtiöiden energiatehokkuutta parantavia investointeja.

  • Vihreät lainat ovat taloyhtiöille yksi potentiaalinen vaihtoehto, joten omasta pankista kannattaa kysyä, olisiko sellaista tai EIR-takausta mahdollista saada taloyhtiölle, vinkkaa Isännöintiliiton tietoasiatuntija Olli Rekonen.
  • Näiden lainojen kiinnostava puoli taloyhtiön näkökulmasta on, että lainaehdot voivat olla tavanomaista taloyhtiölainaa edullisemmat tai rahoituksen saatavuus voi olla tavallista helpompaa. Ehtona sille, että taloyhtiö voi saada tällaista rahoitusta, on usein se, että rahoitettava hanke parantaa energiatehokkuutta. Vihreän lainan marginaali voi olla tavallista taloyhtiölainaa alempi, esimerkiksi -0,25 %-yksikköä.

Barometrin mukaan lähes 40 %:ssa taloyhtiöistä suunnitellaan energiatehokuuden parantamista. Remonttien toteutusta jarruttavat mm. korkeat kustannukset (75 %) sekä energia- ja avustuspolitiikan lyhytjänteisyys (32 %). Lähes 80 % vastaajista arvioi, että avustusten merkitys energiatehokkuushankkeiden toteuttamiseksi kasvaa.

Energiabarometri 2024.

Lähde ja lisätietoja: Isännöintiliitto

 

Back to Top