Skip to Content

Epävarmuus ja korot painavat pk-yritysten suhdanneodotuksia

Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat laskeneet selvästi viime syksystä. Tähän ovat vaikuttaneet etenkin ennätysnopea korkojen nousu, heikon taloustilanteen jatkuminen sekä Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan pitkittyminen. Pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vähäistä. Yritykset aikovat kuitenkin yhä pitää kiinni henkilöstöstään, tiedot ilmenevät Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistiedotteesta kevään 2024 pk-yritysbarometrista.

Poikkeukselliset viime vuodet ja talouden nykytilanteen epävarmuus vaikuttavat suoraan pk-yritysten suhdannenäkymiin. Kevään pk-yritysbarometrissa yritysten suhdanneodotukset laskivat tuntuvasti viime syksystä. Hieman yli puolet pk-yrityksistä arvio suhdanteiden kuitenkin pysyvän samana.

Rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat mollivoittoiset

Rakennusalan yritysten suhdannenäkymät saldoluku on -32: vastaajista 46 % arvioi tilateen pysyvän ennallaan ja 43 % ennustaa sen heikkenevän. Peräti 40 % odottaa liikevaihtonsa ja kannattavuutensa pienenevän seuraavan 12 kuukauden aikana.

Haastavista näkymistä huolimatta 70 % yrityksistä arvioi henkilömääränsä pysyvän ennallaan, viidennes arvioi määrän vähenevän.

Lähde ja lisätietoja: Suomen Yrittäjät

Back to Top