Skip to Content

HS mielipide: Kotitalousvähennyksen laajentaminen vahvistaisi taloyhtiöiden rahoitusasemaa

Kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöiden remontteihin auttaisi merkittävästi pienempiä taloyhtiöitä, sanoo LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n ja Talotekniikkaliiton toimitusjohtaja Mika Hokkanen HS mielipidekirjoituksessaan 30.11.2023.

Ville Roihu kirjoitti (HS Mielipide 17.11.), että taloyhtiöt lykkäävät suunniteltuja remontteja. Roihun mukaan suomalaisten kiinteistöjen korjausvelka uhkaa jatkaa kasvuaan. Kiinteistöliiton ja Rakennusteollisuuden arvion mukaan asuinrakennusten korjaustarve on tällä hetkellä noin kahdeksan miljardia euroa vuositasolla.

Roihun perusteltuun huoleen voidaan vastata erityisesti kahdella keinolla: kotitalousvähennyksen laajentamisella taloyhtiöille ja jatkamalla asuinrakennusten energia-avustuksia. Näihin ratkaisuihin myös Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi ja Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell viittasivat kirjoituksessaan (HS Mielipide 24.11.).

Noin puolet suomalaisista asuu kerros- tai rivitaloissa, mutta vain omakotitalossa asuva voi hyödyntää kotitalousvähennystä remonteissa. Kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöiden remontteihin auttaisi merkittävästi pienempiä taloyhtiöitä ja parantaisi mahdollisuuksia rahoituksen saamiseen välttämättömiin korjaushankkeisiin. Taloyhtiön osakkaat maksavat pääsääntöisesti korjauskulut yhtiövastikkeina. Taloyhtiö voisi esimerkiksi antaa vuosittain osakkaalle verovuonna teetetyn remonttityön kustannuksista laskelman, josta näkyisi verottajan tarvitsemat tiedot teetetyn remontin työkustannuksista, remonttiyrityksen tiedot sekä osakkaan vastikeperusteinen osuus kustannuksista. Osakas ilmoittaisi tietojen perusteella vähennyksen verohallintoon.

Hallitus on päättänyt, että asuinrakennusten energia-avustus ja sähköautojen latauspaikka-avustus päättyvät tämän vuoden lopussa, mikä nostaa taloyhtiöiden kynnystä ryhtyä remontteihin. Valtion ensi vuoden talousarvioesityksen mukaan ”toimia rakennuskannan energiatehokkuuden parantamiseksi ja rakennuskannan elinkaaristen hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi” jatketaan. Tämä kirjaus on ristiriidassa hallituksen päätöksien kanssa.

Energia-avustus on vauhdittanut erityisesti lämpöpumppujen ja lämmöntalteenottojärjestelmien asentamista sekä öljylämmityksestä luopumista. Asuinrakennusten energia-avustusta ja sähköautojen latauspaikka-avustusta jatkamalla Suomi valmistautuisi EU:n asuinrakennusten energiatehokkuusdirektiivin tiukennuksiin ja samalla tukisi rakennusalaa vaikeassa suhdannetilanteessa.

Juttu on julkaistu Helsingin Sanomissa 30.11.2023

Mika Hokkanen Toimitusjohtaja +358 50 448 1411 mika.hokkanen@lvi-tu.fi
Back to Top