Skip to Content

KIRA-foorumi: ”Hallitus käy nyt rakentamisen esteiden kimppuun”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen - Kuva: Jani Laukkanen (ympäristöministeriö)

Suomen kiinteistö- ja rakentamisalan KIRA-foorumi alkoi keskiviikkona 4.10. dramaattisissa tunnelmissa. ”Suhdannenäkymä on huonoin vuosikymmeniin. Uunituore barometrimme kertoo, että 35 % yrityksistä joutuu leikkaamaan henkilöstöään”, tiivistää KIRA-foorumin johtoryhmän puheenjohtaja Aleksi Randell. Suomen hallitus onkin käärinyt hihansa. ”Aiomme pitää päättäväisesti huolta, että rakentaminen ei hyydy tarpeettomaan sääntelyyn”, linjaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Kiinteistö- ja rakentamisala kokoontui keskiviikkona 4.10.2023 kriisitunnelmissa. Tilannetta kävi läpi KIRA-foorumissa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Mykkänen ja hallitus tarttuvat haasteeseen rakentamisen yhtälön helpottamisesta erityisesti sääntelyn sujuvoittamisen kautta.

  • Hallitus käy nyt rakentamisen esteiden kimppuun. Joka viides suomalainen työllistyy rakentamisesta tai rakennetun ympäristön hoidosta, eli kyseessä on valtava kansallinen kysymys, painottaa ministeri Mykkänen.

Odotukset KIRA-alalla ovat kovat, sillä huolia syventävät uunituoreen barometrin synkät tulokset. Barometri alleviivaa vakavan työttömyyspommin mahdollisuutta.

  • Suhdannenäkymä on huonoin vuosikymmeniin. Uunituore barometrimme kertoo, että 35 % yrityksistä joutuu leikkaamaan henkilöstöään. Työttömyyspommi uhkaa ja hallituksen on se taklattava. Äärimmäisen haastavaa, mutta mahdollista, arvioi Aleksi Randell, KIRA-foorumin johtoryhmän puheenjohtaja ja Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja.

Hallituksen KIRA-politiikan ydin on yksinkertaisesti helpottaa ja vauhdittaa rakentamista sujuvammalla sääntelyllä. Tarkoitus on toimia tiiviissä yhteistyössä KIRA-alan kanssa.

  • Aiomme pitää päättäväisesti huolta, että rakentaminen ei hyydy tarpeettomaan sääntelyyn ja valituskierteisiin. Rakentamislain korjaussarjalla kevennetään hallinnollista taakkaa ja vähennetään byrokratiaa, linjaa ministeri Mykkänen.

KIRA kiittää, mutta lisätoiveitakin on

Kiinteistö- ja rakentamisalalla ollaan hallituksen toimiin suurelta osin tyytyväisiä.

  • Hallitus otti alan toiveita jo hallitusohjelmassa ja sitten budjettiriihessä hyvin huomioon. Toimia tarvitaan nyt vahvasti ennakoiden, koska alan jälkisyklisyys merkitsee suurta riskiä kriisin pitkittymisestä ja laajentumisesta. Siksi ministerin uusi avaus on lupaava, tiivistää Randell.

Alalla on silti tärkeitä lisätoiveita. Listan kärjessä on Ramboll Finland Oy:n toimitusjohtaja Maija Jokelan mukaan vauhti korjausrakentamiseen.

  • Satsaukset korjausrakentamiseen sekä suunniteltujen infrahankkeiden aikaistaminen toisivat nyt kaivattua nopeaa vetoapua KIRA-alalle. Infran ja julkisten rakennusten korjausvelka on huomattava ja se uhkaa tässä tilanteessa kasvaa entisestään, varoittaa Jokela seurauksista, jos toimiin ei pian ryhdytä.

Jokela muistuttaa vakavasta pidemmän aikavälin riskistä, jos kriisi pääsee syvenemään.

  • KIRA-alan ahdinko vaarantaa tulevaisuuden osaamisen saatavuuden. Meidän on panostettava pitkäjänteisesti kykyyn houkutella ja pitää osaajat – nykyisestä suhdannetilanteestakin huolimatta. Tämä tarkoittaa ennen muuta uskoa työmahdollisuuksiin alalla, herättelee Jokela.

Lähde ja lisätietoja: KIRA-foorumi
Kuva: Jani Laukkanen (ympäristöministeriö)

 

Back to Top