Skip to Content

LVI-tukkumyynti pakkasella

LVI-tukkutilastojen valossa viime vuosi 2023 alkoi mukavasti, mutta kääntyi jo toisella kvartaalilla miinukselle. Kumulatiivisesti vuoden saldo oli n. 9 % pakkasella. Toisaalta on huomattava, että 2023 luvut vertautuvat edellisen vuoden koviin prosenttilukuihin, eikä niitä pidä tarkastella irrallaan näistä. Rakentamisen sektorilla viime vuosi oli vaikea, eikä uusi alkuvuosikaan hyvältä näytä. Vaikeinta on ollut omistusasuntojen uudisrakentamisessa, mutta muussa rakentamisessa on saattanut mennä ihan kohtuullisestikin.

Talotekniikka tulee syklin loppupäässä ja alkaneen vuoden alkupuoliskolla valmistuu vielä suuri määrä uusia rakennuksia. Uudet asuntoaloitukset ovat jo pidempään olleet kuitenkin vähissä, joten vaarana on hiljaisempi jakso myös talotekniikkaan, toki painottuen eri lailla eri segmenteissä ja alueellisestikin.

Tärkeätä olisikin saada korjausrakentamiseen vauhtia. Rakennuskannassa on patoutunutta korjaamisen tarvetta ja uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo energiakorjauksiin lisäpainetta.

  • Uskonkin, että muutaman vuoden päässä häämöttää korjaamisen buumi, toteaa Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo.
    Myös uudisrakentaminen todennäköisesti virkoaa taas ensi vuoden puolella.
  • Omistajien näkökulmasta olisikin viisasta käynnistää tarpeelliset korjaushankkeet pikaisesti nyt, kun työvoimaa, materiaaleja ja tarjouksia on hyvin saatavilla.

Lähde: Talteka

Back to Top