Skip to Content

Öljystä luopuminen on vain osa ratkaisua – lämmitysjärjestelmien säätö ja huolto ovat osa energiatehokasta asumista

Energiatehokkuus on paljon muutakin kuin lämmönlähde. Öljystä luopuminen on tärkeää ilmastoasioiden kannalta, mutta ei suinkaan ainoa tapa hillitä turhaa energian kulutusta.

Järjestelmät toimiviksi

Vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä on huolehdittava oikeista vesivirroista. Verkoston kaikkiin osiin on saatava riittävä määrä vettä, jonka mukana lämpöenergia tuodaan huonetiloihin. Jos vesimäärä on liian suuri, myös energian määrä on liian suuri. Nopeana ratkaisuna ylimääräinen lämpö tuuletetaan harakoille.

  • Patteriverkoston vesivirrat on säädettävä oikeiksi. Toinen säätöön liittyvä asia on lämmitysautomatiikka, joka muuttaa pattereille menevän veden lämpötilaa ulkolämpötilaan muuttuessa. Sen säätöarvojen on oltava rakennukselle optimoidut. Liian suuri menoveden asetusarvo kuluttaa turhaan energiaa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Huolto- ja tarkistusohjelma käyttöön

Lämmitysjärjestelmässä on useita laitteita, jotka kuluvat käytön aikana. Se kuuluu asiaan, eikä itsessään aiheuta dramaattisia häiriöitä. Kiinni juuttuneet termostaatit tai väärään asentoon väännetyt linjasäädöt eivät pysäytä lämmitystä, mutta saavat lisäämään tehoa. Joka sitten tuuletetaan niille harakoille.

  • Laitteiden toimintakunto onkin tarkistettava aika ajoin. Säännöllinen huolto on tehokas tapa vähentää lämmitykseen käytettävän energian määrää. Meillä on ei ole vaatimuksia rakennusten katsastuksista, mutta fiksun kiinteistön omistajan kannattaa laatia itselleen huolto- ja tarkistusohjelma. Ja saada säästöjä, Mäkinen kannustaa.

Ammattilainen asialle

Lämmitysjärjestelmän huoltamista ja toimintakunnon arviointia varten on aina hyvä pyytää paikalle LVI-alan ammattilainen. Rakennusten lämmittäminen ei ole rakettitiedettä, mutta nykyaikaisten järjestelmien paras hyödyntäminen edellyttää hyvää osaamista ja eri toimenpiteiden vaikutusten arviointia.

Lisätietoa

Juha-Ville Mäkinen Erityisasiantuntija +358 45 899 9388 juha-ville.makinen@lvi-tu.fi
Back to Top