Skip to Content

Vaatimattomuus ei kaunista

Viestintäpäällikkö Pipsa Hiltunen, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Kynttilä pidetään vakan alla ja onni kätketään. Suomalaiset sananlaskut eivät juurikaan kehota oman osaamisen esiintuomiseen. Miksi ihmeessä? Vähättelyn sijasta on huomattavasti kannattavampaa tunnistaa ja tunnustaa osaaminen, asiantuntijuus. Ne heijastuvat vahvasti myös mielikuviin alastamme. Ole siis aidosti ylpeä ammatistasi ja tästä hienosta alasta.

Suomalaiset eivät tunnetusti kehu itseään. Mutta, jos maailmalla joku kehuu, niin rynnimme torille. Oman osaamisen arvostaminen on eri asia kuin itsekehu tai ylimielisyys. On enemmän kuin ok olla pätevä ja sanoa se ääreen. Joten Ymmärrä arvosi ja osaamisesi, olet tekijä ja oma itsesi myös työssäsi asiantuntijana, kuten Röyhkeyskoulua pitävä Jenni Janakkakin toteaa.

Uskallus tehdä asioita, omien tavoitteidensa ääneen sanominen, on meille suomalaisille vaikeaa. Pelko mokailusta ja sen aiheuttamasta häpeästä on syvällä geeneissämme. Mutta onko se loppujen lopuksi kovin kauheaa? Välillä rapatessa roiskuu, mutta samalla se on erinomainen mahdollisuus oppia ja kehittää itseään ja taitojaan. Samuel Smilesin sanoin ”Viisastumme useammin epäonnistumisista kuin menestyksestä. Kun ymmärrämme, mitä emme halua tehdä, opimme, mitä haluamme tehdä”.

Viime vuosina uskalluksen ilmapiirissä on onneksi tapahtunut kehitystä. Häpeilystä on päästy hiljaisena hymisevään oman osaamisen hyväksyntään. Kiinteistö- ja rakennusalalla puhutaan kuitenkin edelleen laadun ja ammattiylpeyden katoamisesta sekä veto- ja pitovoiman heikkenemisestä. Eivät ne toki pelkkää uskallusta lisäämällä ratkea, mutta me kaikki voimme vaikuttaa siihen osaltamme. Muistakaamme siis, että ”Menestyksen ensimmäinen askel on rakastua työhösi” (Sisar Mary Lauretta). Niinpä jokainen hyvin sujunut putkiremontti, jokainen parannus sisäilmaan, jokainen budjetissa ja aikataulussa pysynyt projekti, jokainen työstään ylpeä ammattilainen lisää alamme veto- ja pitovoimaa.

Siispä kynttilät pois vakan alta! Pidetään meteliä alastamme ja osaamisestamme.

Lisätietoa

Pipsa Hiltunen Viestintäpäällikkö +358 400 287 939 pipsa.hiltunen@lvi-tu.fi
Back to Top