Energia ja eurot valuvat hanasta hukkaan

Bensiinin hinnan lomakauden nousu tuntuu jälleen suomalaisten kukkaroissa. Vaikutukset näkyvät teillä ja vesillä. Autoileva ja veneilevä kansa on muuttanut liikkumistottumuksiaan. Heti maksettava bensalasku pistää pohtimaan, mikä on välttämätöntä ja mikä ei.

Asumiskustannukset eivät lankea samalla tavalla maksettaviksi tässä ja nyt vaan esimerkiksi hoitovastike päätetään vuodeksi kerrallaan ja veden tasauslasku tupsahtaa kerran vuodessa. Harva pysähtyy miettimään, miten näihin kustannuksiin voi itse vaikuttaa.

Veden kulutus asukasta kohti kerros- ja rivitaloissa vaihtelee 80:stä jopa 300:an litraan asukasta kohti vuorokaudessa. Selvitykset osoittavat, että taloissa, joissa asukaskohtainen vesimaksu ei perustu mitattuun kulutukseen, vettä käytetään suruttomasti, ”kun naapuri sillä kuitenkin lotraa”, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä sanoo.

Veden lämmitykseen menee kolmannes rakennuksen energialaskusta. Veden kulutusta voidaan ohjata teknisin toimenpitein, mutta suurimmat säästöt saavutetaan tottumuksia muuttamalla. Suihkussa käyntiaikaa voi lyhentää ja suihkun voimakkuutta pienentää puhtauden kärsimättä. Saippuaa tai shampoota levitettäessä ja hampaita harjatessa veden ei tarvitse juosta. Astioiden pesu altaassa käsin pienentää veden kulutuksen neljännekseen verrattuna juoksevalla vedellä pesuun ja huuhteluun. Astioita ja pyykkiä koneella pestäessä kannatta hyödyntää säästö- ja vajaatäyttöohjelmia.

Vesikalusteiden kunto vaikuttaa kulutukseen. Tiputtava hana aiheuttaa vuosittain kymmenien ja vuotava wc-istuin jopa tuhansien eurojen turhan vesilaskun. Ripeästi kutsuttu asentaja ansaitsee enemmän kuin palkkansa.

Laitteiden säännöllisillä tarkastuksilla ja huolloilla voi säästää  jopa 10 prosenttia energiankulutuksesta. Tarkastukset ja kunnossapito ovat talotekniikka-alan ammattilaisten tehtäviä, mutta omin toimenpitein asukas voi vähentää hukkaenergiaa ja pidentää kojeiden käyttöikää. Yksinkertaisimpia itsepalvelutoimenpiteitä on pitää koneiden ja laitteiden lähiympäristö ja säleiköt vapaina liasta ja pölystä. Pesukoneiden sihdit, ilmanvaihtolaitteiden ja hanojen suodattimet sekä suihkusuuttimet kannattaa puhdistaa säännöllisesti, samoin poistaa kalkki laitteista.

– Tarkka asukas säästää merkittävästi energiaa ja rahaa, mutta ennen kaikkea kantaa oman vastuunsa ilmastomuutoksen hidastamisessa, Syrjälä muistuttaa.

Lisätiedot

Jari Syrjälä, p. 050 3525 120,

Mediatiedote 2.7.2014