Skip to Content

Rakennusliitto järjestää 28.11. ulosmarssin Hämeessä

Rakennusliitto järjestää tiistaina 28.11. mielenilmauksen Hämeessä. Ulosmarssi toteutetaan YIT Suomi Oy:n Vääksyn yhteiskoulun elinkaarihankkeen työmaalla. Ulosmarssi alkaa klo 11 ja kestää työvuoron loppuun.

Ulosmarssi koskee kaikkia Rakennusliiton sopimusaloilla tehtäviä töitä ilmoitetussa kohteessa. Mielenilmausten aikana huolehditaan hätä- ja suojelutyöstä ja muista työpaikan toiminnan turvaamiseen liittyvistä välttämättömistä toimenpiteistä.

Mitä poliittinen mielenilmaus tai ulosmarssi tarkoittaa?

Jos työntekijä on poissa työpaikalta osallistuakseen mielenilmaisuun, ulosmarssiin tai vastaavaan tapahtumaan, jossa vastustetaan hallituksen tai eduskunnan suunnitelmia muuttaa lainsäädäntöä, kyse on juridisesti poliittisesta lakosta (työtaistelutoimenpiteestä).

Poliittinen lakko on Suomessa laillinen työtaistelutoimi. Työntekijä voi laillisesti poistua työpaikalta kesken työvuoron tai olla tulematta lainkaan työvuoroon osallistuakseen lakkoon poliittista päättäjää kohtaan. Koska kyse on laillisesta lakosta, työntekijään ei saa kohdistaa haitallisia seuraamuksia lakkoon osallistumisen vuoksi. Lakkoon osallistuminen ei esimerkiksi ole irtisanomisperuste tai syy antaa varoitusta työntekijälle.

Mitä poliittisen lakkoon osallistumisesta seuraa?

Poliittiseen lakkoon osallistuminen on työntekijöiden itsensä päätettävissä. Kenelläkään ei ole velvollisuutta osallistua poliittiseen lakkoon.

Poliittiseen lakkoon osallistumisesta ei tarvitse tehdä ennakkoilmoitusta. Työntekijän pitää kuitenkin ilmoittaa poissaolostaan työnantajalle samoin kuin muistakin laillisista poissaoloista. Työntekijän tulee siten ilmoittaa poissaolosta työnantajalle viimeistään poistumisen yhteydessä.

Mikäli työntekijä osallistuu poliittiseen työtaistelutoimenpiteeseen eli poistuu työpaikalta, ei poistumisen ajalta tarvitse maksaa työntekijälle palkkaa.

Jos osa työntekijöistä osallistuu lakkoon ja osa ei, on työhaluisille työntekijöille järjestettävä työtä, eli lakkoon osallistumattomilla työntekijöillä on aina oikeus palkkaan.

Lisätietoja

Pauliina Loisa Lakimies +358 400 351 378 pauliina.loisa@lvi-tu.fi
Kimmo Nurmela Asiantuntija +358 40 300 5525 kimmo.nurmela@lvi-tu.fi
Back to Top