Korjausrakentaminen pitää pintansa – talotekniikka-alan odotukset maltilliset epävakaassa maailmantilanteessa
- Mediatiedote
Korjausrakentaminen on kasvattanut eroa uudistuotantoon. Vastaajien liikevaihdosta keskimäärin 43 % tulee korjausrakentamisesta, 36 % uudisrakentamisesta ja 21 % huoltotoiminnasta.
Uudisrakentamisen arvioidaankin hiljenevän hieman seuraavan puolivuotiskauden aikana. Julkinen rakentaminen pysyy ennallaan, eniten kasvuodotuksia on teollisuusrakentamisessa. Asuntotuotannossa tilanne näyttää vakaimmalta, mutta kasvua povaa vain 10 %. Suurin pudotus on toimisto- ja liikerakentamisessa.
Korjausrakentaminen on vakaalla pohjalla: suuri osa vastaajista uskoo tilanteen pysyvän ennallaan. Eniten kasvupotentiaalia nähdään asuntokorjauksissa, sillä 39 % vastaajista arvioi niiden lisääntyvän.
Huoltotoiminnan kehitysnäkymä on ilahduttava. Töitä on näköpiirissä entiseen malliin ja vajaa kolmasosa odottaa niitä tulevan tarjolle nykyistä enemmän.
Tilauskanta on syksystä 2021 tähän kevääseen laskenut neljänneksellä vastaajista, puolella pysynyt ennallaan ja neljäsosalla kasvanut. Täystyöllistävä tilauskanta on keskimäärin 5 kuukautta.
Arviot syksyä kohden ovat aavistuksen valoisampia, kun vähenemiseen uskoo reilu viidennes ja kasvuun puolestaan noin 29 % vastaajista.
Tarjouspyyntöjen määrä on kasvussa. Etenkin yli 5 M€ liikevaihtoa tekevät yritykset ovat saaneet merkittävästi enemmän tarjouspyyntöjä kuin kolme kuukautta sitten.
Käytännössä talotekniikka-alalla on täystyöllisyys.Vastaajat arvioivat henkilöstön määrän hieman kasvavan syksyä 2022 kohden, tosin palkkaamisen esteeksi saattaa tulla edelleen paheneva osaavan työvoiman pula. Työntekijöiden saatavuuden osalta tilanne on heikko jopa 63 %:lla vastaajista ja hyvä vain alle 2 %:lla. Paremmalta ei näytä ammattitaitoisten toimihenkilöidenkään saatavuus, sillä reilusti yli puolet pitää tilannetta heikkona.
Liki kolmannes ennakoi kannattavuutensa heikkenevän vuoteen 2021 verrattuna ja 56 %:lla pysyvän entisellä tasolla. Kannattavuutensa paranemiseen uskoo 18 % vastaajista.
Vaikka koronan vaikutukset liikevaihtoon ovat jääneet odotettua pienemmiksi, on se kuitenkin vaikuttanut kulupuoleen ja sitä kautta kannattavuuteen. Henkilöstön poissaolot, sijaisjärjestelyt ja yleisesti koronan vaatimat järjestelyt ovat lisänneet kuluja.
Yhäti pahenevalla työvoimapulalla on palkkoja nostava vaikutus; hyvistä tekijöistä halutaan pitää kiinni ja toisaalta työvoimaa saatetaan joutua tuomaan kauempaakin kasvukeskuksiin.
Vastaajista yli 2/3 kertoo liikevaihtonsa joko pysyvän ennallaan tai kasvavan viime vuoteen verrattuna. Viimevuotista pienempää liikevaihtoa arvioi kolmannes.
Katso tuloskooste
Tutustu tuloksiin tarkemmin: Talotekniikka-alan suhdannekatsaus kevät 2022 – Graafit
Talotekniikkaliitto toteutti talotekniikka-alan suhdannekyselyn Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin, LVI Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n ja Sähkösuunnittelijat NSS:n jäsenkunnille 23.2.-8.3.2022. Kyselyyn saatiin vastaukset 185 yritykseltä.