Skip to Content

EK: Elinkeinoelämän luottamus laskussa

  • Yritysten luottamus heikkeni varsin selvästi kesäkuussa. Erityisesti rakentamisen luottamus notkahti taas kesäkuussa selvästi alaspäin. Suuret vaihtelut kertovat alan turbulentista tilanteesta. Palveluala oli päätoimialoista ainoa, jossa luottamus ei heikentynyt. Vieläkään ei valitettavasti olla talouden suhteen selvillä vesillä, summaa EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Kesäkuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku laski arvoon -26. Saldoluku oli -17 pistettä vähemmän kuin toukokuussa, jolloin saldoluku oli -9. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Tilauskanta supistui selvästi edelliskuukaudesta, ja on entistä selvemmin alle normaalina pidetyn tason. Odotukset rakennusalan henkilöstömäärän suhteen ovat heikentyneet entisestään.

Suomessa rakentamisen luottamus oli toukokuussa selvästi EU-maiden keskiarvoa heikompaa.

  • Suomessa yritysten luottamus on heikentynyt yhtäjaksoisesti nyt noin puolitoista vuotta. Maailmantaloudesta tulevat viestit kertovat tahdin hiljentyvän, joten tällä on suorat seurauksensa myös suomalaisyrityksiin. Kysynnän hiipuminen ja korkoympäristön nopea muutos tuovat yrityksille nyt lisää päänvaivaa, kun enin kustannusten nousuvauhti ja tuotantoketjujen ongelmat ovat alkaneet helpottamaan, Pakarinen analysoi.

Lähde ja lisätietoja: Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Back to Top