Skip to Content

Syksy tuo mukanaan haasteita, mutta myös mahdollisuuksia

Puheenjohtaja Mika Nikula, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Kevät on ollut haasteita täynnä: juuri kun korona tuntui hellittävän, alkoi sota Euroopassa. Lehtien otsikot kirkuvat rakentamisen sukelluksesta, hankkeiden siirtämisistä sekä materiaalipulasta ja hintojen noususta. Mutta alamme ei helposti hetkahda: lvi ja talotekniikka ovat kiinteistöjen elinehto ja osaamisemme huippuluokkaa.

 

Uudistuotanto sukeltamassa

Rakennusteollisuus RT:n toukokuisen suhdannekatsauksen mukaan alan näkymät ovat heikentyneet. RT arvioi rakentamisen pysyvän parin prosentin kasvussa vielä tämän vuoden, mutta kääntyvän laskuun ensi vuonna. Suurin haitta hankkeille aiheutuu kustannusten voimakkaasta noususta.

Korjausrakentaminen sinnittelee

Putkiremonttibarometrin ja Korjausrakentamisbarometrin mukaan taloyhtiöt teettävät nyt patoutuneita remontteja. Monissa taloyhtiöissä putkiston tilanne on päässyt jo niin pahaksi, että remontteja ei voi enää lykätä. Eikä kannatakaan, sillä markkinatilanteesta johtuen remonttikustannukset ovat nousussa. Haasteena monella taloyhtiöllä onkin remonttirahoitus.

Urakoinnin haasteet

LVI- ja talotekniikkatyömaat pyörivät toistaiseksi kohtalaisesti, mutta syksyä kohden urakoitsijoiden haasteet todennäköisesti lisääntyvät. Polttoaineiden ja energian hinnat jatkavat nousuaan, materiaalien saatavuus heikentyy, korkotaso nousee ja inflaatio hilaa urakoiden kustannuksia yhä korkeammalle.

Tulevaisuuden ennakointi on äärimmäisen vaikeaa niin LVI-alalla kuin koko rakentamisessa. Se tekee urakkatarjouksista venäläistä rulettia. Nykyisellään YSE ei mahdollista kustannustason äkilliseen nousuun varautumista, sen sijaan se tarjoaa mahdollisuuden pidentää urakka-aikaa esimerkiksi materiaalipulan takia. Uusissa tarjouksissa urakoitsija voi huomioida tiedossa olevat riskit esim. projektiaikatauluissa. Suurimmat haasteet koskevatkin jo annettuja kiinteähintaisia tarjouksia, jotka eivät anna liikkumavaraa markkinahintojen huomioimiseen. Erityisen hankalaa on pienillä yrityksillä, joiden sopimukset ovat kytketty tarjouksen jättöpäivän hintaan: joustovaraa ei juurikaan ole. Tukut suhtautunevat joustavammin suurten yritysten hankintoihin.

Tehostustoimilla kustannuskompensaatiota

Urakoiden kustannukset kasvavat vääjäämättä. Yksi keino kompensoida kustannuksia on tehostaa toimintoja työmailla. Suunnittelulla, töiden järjestelyllä, vastuunjaolla, viestinnällä, oikein ajoitetulla ja sijoitetulla logistiikalla voidaan saavuttaa jopa kymmenien prosenttien parannus tuottavuuteen. Aalto-yliopiston tutkimuksista – Hukka LVI- ja sähkötöissä sekä Taloteknisten järjestelmien rooli rakennushankkeen prosessissa – löytyy tarkempaa tietoa näistä parannuskeinoista.

Katse eteenpäin

Nykyisen maailmantilanteen aiheuttamat haasteet eivät syökse alaamme rotkoon. Korjausvelka, automatisointi, datalähtöiset toimintamallit, kestävä kehitys sekä kiinteistöjen elinkaarihallinta pitävät talotekniikan vahvasti maan pinnalla. Toki nykytilanteen ennakointi vaatisi urakoitsijoilta kristallipalloa. Harvallapa sitä on, on siis luotettava omaan osaamiseensa. Ja sitähän meiltä löytyy. Ja kaupan päälle kuuluisaa suomalaista sisua.

Pian on aika suunnata kesälaitumille lataamaan akkuja. Se tulee tarpeeseen, sillä syksystä on tulossa vähintäänkin mielenkiintoinen.

Rentouttavaa kesää toivottaen,

Lisätietoa

Back to Top