LVI-TU 2022

Vuonna 2022 valvoimme jäsentemme etuja työmarkkina-asiossa ja teimme vahvaa vaikuttamistyötä niin omilla toimillamme kuin yhdessä Rakennusteollisuus RT:n ja Talotekniikkaliiton kautta jäsenillemme tärkeiden teemojen eteen.

Meillä oli vuonna 2023 lähes 340 jäsentä: uusia yrityksiä liittyi mukaan 22. Jäsenyrityksemme työllistävät 8 600 ammattilaista ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto yli 1,6 mrd €.

Viestintä

Toimitimme 57 jäsentiedotetta ja kolme erillistä työehtosopimusneuvotteluihin liittyvää uutiskirjettä. Lisäksi järjestimme jäsenille työsuhde- ja urakkahinnoittelukoulutuksia sekä perhevapaauudistukseen liittyvän webinaarin.

Vuosi 2022 oli juhlavuosi, sillä täytimme 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaisimme Jari Syrjälän toimittaman juhlakirjan: 100 vuotta yhteen putkeen. Julkaisimme kirjan artikkeleita sekä tapahtumanostoja vuosien varrelta lvi tu100.fi juhlasivustolla.

Julkaisimme tiedotteita, blogeja ja media-artikkeleita. Toimimme aktiivisesti sosiaalisessa mediassa: teimme 686 postausta Twitterissä, LinkedInissä ja Instagramissa. Kotisivuillamme vieraili keskimäärin reilut 2 800 henkilöä (2 500, 2021) kuukausittain.

 Työmarkkinat

Toimihenkilöiden ja työntekijöiden työehtosopimuskaudet päättyivät 28.2.2022. Neuvottelimme Rakennusliiton kanssa työntekijöiden uuden työehtosopimuksen, joka olisi voimassa 1.3.2022-29.2.2024, ja PALTA:n, STTA: ja Pro:n kanssa toimihenkilöiden työehtosopimuksen 4.3.2022-29.2.2024.

Kevään TES-kierroksella sovittiin, että jos vuoden 2023 palkankorotuksista päästään yksimielisyyteen marraskuun loppuun mennessä, jatkuu sopimusten voimassaolo vuoden 2024 helmikuun loppuun asti. Rakennusteollisuuden sopimusaloilla ei ole löydetty yksimielisyyttä ensi vuoden palkankorotuksista, joten valmistauduimme uuteen neuvottelukierrokseen alkuvuodesta 2023.

Edunvalvonta ja vaikuttamistyö

Lokakuussa 2022 järjestimme  Talotekniikka-Treffit FinnBuild-messujen yhteydessä yhdessä  Taltekan, Suomen LVI liitto SuLVI:n, VVS Föreningen i Finland:n sekä Ahlsellin, Dahlin ja Onnisen kanssa. Tapahtumaan osallistui satakunta alan ammattilaista.

Annoimme 13 lausuntoja ja työskentelimme monissa työryhmissä parantaaksemme alan toimintaedellytyksiä. Toimimme aktiivisesti mm. rakennusvalvontojen muodostamassa TOPTEN-ryhmässä. Toimintavuonna vaikutuksemme oli merkittävä mm. KVV- ja IV-työnjohtajien kelpoisuuden toteamista varten laaditun ohjekortin päivityksissä.

Teimme koulutuspoliittista vaikuttamistyötä  pääosin Talotekniikan työelämätoimikunnan kautta.  Toimintavuonna Työelämätoimikunta teki kolme vierailukäyntiä, osallistui näyttöjenjärjestämisen arvioitiin sekä kansallisen tilannearvion laadintaan.

Arvioimme Talotekniikan perustutkinnon perusteet suhteessa EU asetuksista aiheutuviin osaamistarpeisiin. Arvioinnin perusteella annettiin muutosesitykset Opetushallitukselle. Toimintavuonna tehtiin rakennusvalvontojen edustajien kanssa esitys Talotekniikan erikoisammattitutkinnon uudistamisesta siten, että se vastaisi paremmin KVV- ja IV-työnjohtajien kelpoisuudesta säädettyjä vaatimuksia.

Osallistuimme Tampereen Yliopiston Talotekniikan työelämäprofessuurin rahoitukseen (tutkimustyön aloittaminen) ja ohjausryhmän työskentelyyn.

Tutustu LVI-2022 ja LVI-TU 2022 kooste.

4.5.2023